Sundhed i Front (SIF) er en opsøgende sundhedsindsats til socialt udsatte krigs veteraner i Østdanmark. SIF er forankret i SundhedsTeam, en opsøgende sundhedsindsats for hjemløse i København, og er som sådan baseret på de samme arbejdsmetoder. Den primære opgave i SIF er at tilbyde en sundhedsfaglig ydelse til de veteraner som har brug for hjælp til somatiske, psykiske og misbrugsrelaterede helbredsproblemer – veteraner som ikke selv formår at opsøge hjælpen.
SIF er et tre-årigt projekt som udløber i slutningen af 2024. Projektet er finansieret af 3 forskellige instanser – Forsvaret, Københavns Kommune og Soldaterlegatet (fondsmidler). Vi er nu halvvejs i projektet og har brug for nogle bud på hvordan vi bedst muligt kan kommunikere projektet visuelt, både til stakeholders og til veteraner.
Udfordringen er at vi som gadesygeplejersker medbringer mange ting og samtidig kommer rundt i byen på cykel. Det vil sige at vi har behov for en mere praktisk måde at opbevare computer, medicin, forbindsstoffer, blodtryksapparat, alkometer, spirometer mm på, end i en almindelig rygsæk.
Sundhedspersonale oplever ofte, at patienter ikke møder op til behandling. For nogle skyldes det konkrete udfordringer med at komme afsted til hospitalet. Men for en gruppe af socialt udsatte skyldes dette primært, at de ikke har læst indkaldelse. Når en patient udebliver fra behandling, sendes en ny indkaldelse i e-boks – og forløbet genstartes ofte hvis man udebliver flere gange.
LUKKET
Der kan være mange årsager til at borger falder. Alkohol, demens, svimmelhed, ting på gulvet som dørtrin og mange andre årsager. Ved forflytning af borger ifm. med fald, er der desuden risiko for belastning og vrid i ryggen hos sundhedsfaglige hjælpere i hjemmet. Der søges et løsningsforslag, der støtter medarbejders arbejdsmiljø omkring fald
Veteranerne kan have mange komplekse problemstillinger, præcist som andre patienter, men deres stærke identitet og stolthed kan være en udfordring for Sundhedsteamet i hensyn til at finde den rette tilgang og kommunikation. De har ofte brug for samme ’håndholdte’ indsats, men Sundhedsteamet har brug for en anden tilgang for at skabe den rette relation.
SundhedsTeam er et opsøgende team af læger og sygeplejersker som leverer sundhedsydelser borgere som til en lang række sundheds- og sociale tilbud indenfor hjemløseområdet i Københavns Kommune men især til enkeltborgere som ikke har ordinær kontakt til sundhedsvæsenet. Teamet fungerer som en almen praksis med eget ydernummer.
De interkommunale trænernetværker vil altså have en stor rolle ift. implementering og fastholdelse af naloxonprogrammerne. Disse interkommunale netværker er endnu ikke etableret, og Red Liv har ikke fundet en holdbar løsning på udfordringen og ønsker idéer til, hvordan dette kan løses.
For at sikre god pleje og omsorg til ældre i København, er der stort behov for at kunne rekruttere flere sygeplejersker til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Hvert år er over 500 sygeplejerskestuderende i klinik i Københavns Kommune som led i deres uddannelse.