Oversygeplejerske: ”De studerende brænder for det her arbejde og man kan ikke undgå at blive smittet”
Hospitalernes ventefaciliteter er ofte rum for bekymring og usikkerhed. Derfor kan design spille en afgørende rolle for patientoplevelsen. I efterårssemestret inviterede Afdeling for Brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital designstuderende fra Det Kongelige Akademi indenfor, til at tage et nærmere kig på afdelingens ventefaciliteter. Det er blevet til projektet Venter i Farver, et lysdesign, der taler ind i tendensen ’helende arkitektur’ og som hospitalet nu har taget de første skridt til at realisere.
af Oskar Schade, CHI
Hospitalernes ventefaciliteter er ofte rum for bekymring og usikkerhed. Derfor kan design spille en afgørende rolle for patientoplevelsen. I efterårssemestret inviterede Afdeling for Brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital samt Rigshospitalet fire designstuderende indenfor i den kliniske hverdag, og ikke mindst afdelings fysiske rammer. Projektet Venter i farver er resultatet af de studerendes samtaler med patientgruppen, og af et grundigt forarbejde med henblik på at skabe tryggere og mere visuelt stimulerende ventefaciliteter.
Spørger man ledende oversygeplejerske Birgitte Andersen, kan samarbejdet med studerende være en nøgle til at bryde med fastlåste tankegange: ”Vi bliver ofte stærblinde på vores egen virkelighed, og derfor var det jo oplagt med noget hjælp ude fra”, forklarer oversygeplejersken.
En anderledes patientoplevelse
Frem for en omrangering af venteområdets interiør, består Venter i Farver af et kulørt lysforløb langs hospitalsgangens loft – en opfindsomhed, som oversygeplejersken Birgitte Andersen bifalder:
”Det jeg synes er så unikt ved det her projekt er, at de har kombineret Poul Gernes’ kulørte farver ude fra Herlev, med det mere kølige udtryk fra Rigshospitalet til vores nye rammer på Gentofte”, fortæller Birgitte Andersen.
“At kunne skabe en anderledes oplevelse – en anderledes stemning – for vores patienter, som sidder og er enormt bekymrede, det har en kæmpe værdi”
Birgitte Andersen, Ledende oversygeplejerske
Venter i Farver er imidlertid mere end en kunstnerisk øvelse. Undervejs i samarbejdet med afdelingen, har de studerende lagt øre til konkrete patienters behov og ønsker. Dette har bl.a. ført til, at lysforløbet kan kodes til at følge de fire årstider:
”At kunne skabe en anderledes oplevelse – en anderledes stemning – for vores patienter, som sidder og er enormt bekymrede, det har en kæmpe værdi”, fortæller oversygeplejersken.
Fra studenterprojekt til klinisk hverdag
De studerendes projekt har ikke kun imponeret Birgitte Andersen, og efter interne drøftelser, har Hospitalet nu taget de første skridt til at realisere projektet:
”Direktionen nikkede ja, og nu er de unge mennesker i gang med at få afstemt økonomien. Dertil, er der selvfølgelig en række byggetekniske forhold der skal afstemmes, men jeg har den holdning, at det ville være synd, hvis det var sådanne barrierer, der forhindrer, at vi kan gøre brug af den viden de unge har og ikke mindst deres konkrete forslag”, forklarer oversygeplejersken.
Renderinger af lysforløbet
Et engagement der smitter
For de studerende, er det ikke kun den kliniske hverdag, der er fremmed, og nu går det arbejdet i gang med at lade projektdesign blive virkelighed. Her er de studerendes gåpåmod en kæmpe styrke, både for de studerende selv og for de aktører, der skal hjælpe med at realisere projektet Venter i Farver:
“De brænder for det her arbejde og er superengagerede, og man kan ikke undgå at blive smittet”
Birgitte Andersen, Ledende oversygeplejerske
”De brænder for det her arbejde og er superengagerede, og man kan ikke undgå at blive smittet”, fortæller Birgitte Andersen
At de studerende, efter aftale, har kunne gå dialog med patientgruppe, har desuden en særlig værdi, mener oversygeplejersken:
”Det er en patientgruppe, som har meget politisk opmærksomhed – en meget stærk patientgruppe, som også stiller krav. De ved ofte hvad de vil have, og hvad de mener fremtidens sundhedsvæsen skal byde på. Derfor er det også mit indtryk, af de studerende har fået noget tilbage i deres interviews – og det er jo med til at give projektet endnu mere værdi”.