Studerende bringer glæde til Bornholms Hospital og gevinsten er ganske konkret
Som implementeringschef på Bornholms Hospital er Alex Kjøller sammen med Copenhagen Health Innovation med til at facilitere samarbejde mellem studerende og sundhedsprofessionelle. De studerende bidrager med en uvurderlig glæde og nysgerrighed, mener implementeringschefen. I et konkret samarbejde, var studerende nøglen til at hospitalet nu udruller et digitalt portørbestillingssystem.
Alex Kjøller, Implementeringschef på Bornholms Hospital, er en mand med mange kasketter. Det indrømmer han gerne. Foruden rollen som implementeringschef har Alex Kjøller ledelsesansvar på innovationsområdet og digitaliseringsområdet samt for hospitalets generalplan.
I innovationsarbejdet på Bornholm Hospital er Alex Kjøller bl.a. engageret i af indsamle daglige udfordringer fra både medarbejdere og ledere. Hospitalet arbejder systematisk med behovsindsamling og udfordringer samles halvårligt i et såkaldt behovskatalog hvor behov prioriteres mellem de øverste kliniske ledere i hver klinik, samt i et ledelsesforum med et strategisk, regionalt sigte.
En unik ressource
Når først en udfordring er prioriteret, kan Alex Kjøller henvende sig til CHI, for at få studerende til at indsamle empiri og udvikle potentielle løsningsforslag. De studerendes input er ikke noget Implementeringschefen tager for givet, understreger han. Alex Kjøller peger f.eks. på udvikling af en digital tolk; en længestående ambition på Hospitalet, hvor en gruppe studerende har bidraget med vigtig viden fra klinikken til den videre proces:
“En stor gevinst ved besøg fra studerende er også den glæde de medbringer. Der er så meget energi og så mange gode, nysgerrige spørgsmål. Det gør at medarbejderne ’stepper’ op og kigger på deres opgaver med helt andre øjne.”
Alex Kjøller, Implementeringschef, Bornholms Hospital
”Den digitale tolk er et projekt vi har et stort behov for at få realiseret til gavn for både patienter og personale. Center for IT- og Medicoteknologi (CIMT) bidrager gerne til udvikling og anskaffelse af løsninger, hvor vi på Bornholms hospital ofte har brug for en mere brugernær tilgang. Det er en type case vi aldrig nogensinde kunne have fået sat i gang, hvis vi ikke havde de studerende. De studerende var ude og interviewe de personer som rent faktisk har et behov for digital tolkning. De fik afdækket dels anvendelsesmåderne og dels de tekniske aspekter af et sådant værktøj. Da vi videresendte de studerendes eksamensrapport om den digitale tolk til CIMT, blev det straks nemmere at forene vores behov for et brugernært perspektiv med selve den tekniske udvikling af den digitale tolk.”
En win-win-situation
At stille en case til studerende gennem CHI, er naturligvis kun ét blandt flere værktøjer, som Alex Kjøller gør brug af i innovationsarbejdet på Bornholms Hospital. Særligt når det handler om at blive klogere på omfanget af og nuancerne i et identificeret behov, er det dog ofte den helt rette tilgang:
”Jeg tænker CHI som et værktøj til at komme i bund med behov. Det gør det langt nemmere derefter at få kortlagt om udfordringer eksisterer andetsteds i regionen. I nogle tilfælde kan det også give rigtig god mening at vi lader flere grupper studerende arbejde med samme udfordring i flere trin. På den måde bygger vi – i samarbejde med de studerende – hele tiden oven på den viden som bliver genereret. Det er derfor også en win-win-situation. Vi får bygget videre på eksisterende viden og de studerende kan gøre brug af det arbejde og de fund som tidligere grupper har gjort.”
Modningsprocessen
En anden af de udfordringer på Bornholms Hospital som studerende har kigget nærmere på, er implementering af et digitalt system til portørbestilling. Hospitalet har i mange år – som det eneste hospital i Region Hovedstaden – manuelt bestilt portører, fortæller Implementeringschefen. Med 2 grupper fra Kommunikation og IT på KU og nogle gode dage med hospitalets portører, fik de studerende vækket portørernes interesse for digitale løsninger; hvad Alex Kjøller beskriver som en modningsproces:
“Vi havde ikke forestillet os at vi ville nå hertil, da vi fik de studerende på besøg. Men det er simpelthen det de studerende kan gøre for os – at bidrage med deres innovative tilgang til dagligdagens vante arbejdsgange og finde nye løsninger.”
Alex Kjøller, Implementeringschef, Bornholms Hospital
”Vores portører var egentlig glade for den eksisterende manuelle løsning, hvor de bliver tilkaldt via telefon eller modtager en seddel med opgaven. Vi lavede derfor en aftale med portørerne om at de studerende kunne følge dem i en vagt for at se om det overhovedet ville give mening at ændre i arbejdsgangene ved at udvikle en App til opgavestyring. Forinden havde de studerende forberedt sig godt ved at se hvordan Regionens portørsystem fungerede, så når de så nogle situationer hvor et portørsystem ville kunne have hjulpet portørerne, fik de en god snak om de fordele og ulemper der var ved den ene kontra den anden løsning.”
Glæden i innovationsarbejdet
De studerende forsøgte altså at ”sælge” ideen om en digital løsning og samtidigt opbygge et kendskab til portørernes hverdag. At samarbejdet blev en succes, tilskriver Alex Kjøller i høj grad de studerendes gode humør og nysgerrighed:
”En stor gevinst ved besøg fra studerende er også den glæde de medbringer. Der er så meget energi og så mange gode, nysgerrige spørgsmål. Det gør at medarbejderne ’stepper’ op og kigger på deres opgaver med helt andre øjne. Og jeg tror ikke jeg overdriver, når jeg siger at det viste sig, at der er klare fordele ved at arbejde med digitale bestillinger. Det mindsker risiko for fejl, når bestillingen foregår digitalt og bliver listet op samlet fremfor at bestillinger gives mundtligt eller på en seddel”,
Bornholms Hospital har efter de studerendes arbejde valgt at indføre digital håndtering af portørbestilling, tilføjer Alex Kjøller:
”Vi afprøver det nye bestillingssystem i sundhedsplatformen og kører pilotprojekt for hele Region Hovedstaden. Vi havde ikke forestillet os at vi ville nå hertil, da vi fik de studerende på besøg. Men det er simpelthen det de studerende kan gøre for os – at bidrage med deres innovative tilgang til dagligdagens vante arbejdsgange og finde nye løsninger. Det har faktisk været et superfint samarbejde og portørerne er blevet engagerede til at opnå mere smidige arbejdsgange.”