Har din afdeling en bæredygtig udfordring?

Studerende fra hele landet skal konkurrere om at løse en bæredygtig udfordring i sundhedsvæsenet. Det sker gennem konkurrencen ”Bæredygtighedschallenge 2021”

Er der noget i din afdeling, du gerne vil gøre mere bæredygtigt, men ikke kan løse selv? Kunne du tænke dig et løsningsforslag fra en gruppe studerende?

Du kan indsende en udfordring inden for fire temaer:

  • Forebyggelse af spild

  • Genanvendelse af materialer

  • Mere bæredygtige behandlingstyper

  • Mere bæredygtig patientpleje

De indsendte udfordringer bliver vurderet, og de bedste stilles som opgaver i konkurrencen. Medarbejdere i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Nordjylland kan byde ind.

Læs mere om hvordan du og din afdeling deltager herunder – og send jeres udfordring ind via dette link.

Bæredygtighedschallenge 2021 – Hvordan får vi mere bæredygtighed på hospitalerne?

Hospitalerne i Danmark sætter et betydeligt negativt aftryk på klima og miljø, og vi inviterer derfor fremtidens sundhedssektor – studerende fra hele landet – til at komme med bud på, hvordan vi kan arbejde mere bæredygtigt i sektoren.

  • Det er en kompleks opgave at omstille hospitaler til mere bæredygtig drift uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, patientsikkerhed, hygiejne, effektivitet eller arbejdsmiljø
  • Der har traditionelt været stort fokus på hospitalernes forbrug af el, vand og varme. Men energiforbruget udgør kun omkring 5% af et hospitals CO2-udledning
  • Cirka 70% af den samlede CO2-udledning fra hospitalerne stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser. Hvis vi vil udnytte de største potentialer for at reducere både klima- og miljøaftryk fra hospitalerne, skal vi fokusere på det
  • Vi skal købe rigtigt ind, sænke forbruget og samtidig bevæge os væk fra blot at forbruge og kassere, til at genbruge og genanvende mest muligt
  • Det er paradoksalt, at sundhedsvæsenet bidrager negativt til klimaforandringerne. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) peger på, at netop klimaforandringer er den største trussel mod sundhed i det 21. århundrede.[1]

4 temaområder for mere bæredygtighed på hospitaler

Når vi taler om bæredygtighed kan vi altså bruge principperne reduce, reuse, recycle (reducer forbrug, genbrug og genanvend) som rettesnor – også i sundhedsvæsenet. Men hvad betyder det i praksis? Hvor skal vi kigge hen? Her er fire temaer, som er værd at dykke mere ned i for at omstille hospitalerne til en mere bæredygtig praksis.

Vær med i ”Bæredygtighedschallenge 2021” og del din grønne udfordring

Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland er arrangører af ”Bæredygtighedschallenge 2021”. Vi søger udfordringer fra hospitalerne i de tre regioner – udfordringer som studerende på tværs af de tre regioner vil arbejde med at løse.

Oplever du udfordringer i dit arbejde indenfor de fire temaområder:

  • Forebyggelse af spild
  • Genanvendelse
  • Mere bæredygtige behandlingstyper
  • Mere bæredygtig patientpleje

Kunne du tænke dig at få studerende til at komme med løsningsforslag til de udfordringer? Så har du muligheden nu.

Del din udfordring
Medarbejdere i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Nordjylland kan byde ind med udfordringer til ”Bæredygtighedschallenge 2021”. Hvis du kunne tænke dig input og idéer til, hvordan jeres hverdag og praksis kan blive mere grøn, så er det bare om at sende os en kort beskrivelse af udfordringen i denne formular.

Hvad kræver det at være med i Bæredygtighedschallenge 2021?
Hvis din udfordring bliver udvalgt til at være en del af ”Bæredygtighedschallenge 2021”, skal du være forberedt på at være til rådighed for de studerende i et vist omfang i perioden september-november 2021.

Oversigten nedenfor giver et billede af tidsplanen og de aktiviteter du, og evt. dine kolleger, skal være en del af:

Deadline for at dele udfordring
Vi skal modtage din udfordring senest den onsdag d. 1 september. Du vil få besked fra os senest i start oktober, om din udfordring er blevet udvalgt til at være en del af ”Bæredygtighedschallenge 2021”.

Læs også:

Henriks projektcase fik de studerende ud blandt byens sårbare:
“Det er noget, der vil præge dem fremover”

Læs hele artiklen her.