Ali Al-Alak har været Health Innovator to gange: Du skal være klar på at fejle

Læge og iværksætter Ali Al-Alak har i to omgange deltaget som studerende i CHIs Health Innovators. Nu er han færdiguddannet og omsætter sine erfaringer fra inkubationsprogrammet til værdifulde sundhedsløsninger i start-uppen SPEDA.

Af Oskar Schade, CHI

Det kan godt være, at Ali Al-Alak er færdiguddannet som læge og ansat i på Psykiatrisk Center Amager, men han er også CEO i SPEDA, en start-up, som han har etableret med sin tidligere studiekollega Kristine La Cour. Og det er tilmed hans anden start-up – og han har deltaget i CHI’s Health Innovators-program med begge virksomheder. Derfor er han om nogen kvalificeret til at fortælle om, hvordan du som deltager får allermest ud af de 10 ugers udviklingsforløb.

I 2019 deltog Ali Al-Alak med sin virksomhed NEXA Health, et AI-projekt med en chatbot, der skulle fungere som bindeled mellem patienter og deres praktiserende læge, mens han i 2021 deltog sammen med sin co-founder i SPEDA, en automatiseret dataindtastningsløsning. Begge projekter afslører, at Ali Al-Alak har et særligt øje for innovative sundhedsløsninger med markedspotentiale.

Og det er præcis den evne, Health Innovators har til formål at fremme hos studerende, samtidig med at hjælpe dem videre med de gode ideer.

Studietid og også iværksættertid

Selv om langt fra alle Ali Al-Alaks tidligere medstuderende kunne matche hans iværksætterambitioner, mener han at studietiden netop giver plads til udforske innovativt arbejde:

“Du har meget mere tid og fleksibilitet som studerende,” forklarer han. Til gengæld skal du som innovationsmindet studerende være forberedt på, at du ikke kommer til at skabe den næste store sundhedsløsning uden at begå fejltagelser undervejs – det er simpelthen en iboende del af innovation

“Snak med folk om, hvad du laver! Især nye start-ups er ofte bange for at fortælle om deres ide. Men dit problem påvirker helt sikkert andre end dig. Så du skal ikke være bange for at tale om din ide, for folk vil gerne sparre med dig og rådgive”

Ali Al-Alak

“Når du kommer som helt grøn, skal du huske på, at der er helt vildt meget, du endnu ikke ved om den løsning, du arbejder med. Derfor skal du være klar på at fejle, for det gør du meget i starten,” råder Ali Al-Alak kommende Health Innovators og andre studerende, der drømmer om at etablere en sundheds-start-up.

Søg rådgivning og fortæl om din ide

I iværksætter- og start-up-kredse er det populært at synes, at man skal holde sin ide for sig selv – men Ali Al-Alak råder faktisk til det stik modsatte:

“Snak med folk om, hvad du laver! Især nye start-ups er ofte bange for at fortælle om deres ide, for ‘åh nej, så er der nogen, der stjæler den’. Men dit problem påvirker helt sikkert andre end dig, og så er der nok allerede nogen, der har tænkt på at finde en løsning. Så du skal ikke være bange for at tale om din ide, for folk vil gerne sparre med dig og rådgive. Du udvikler fx ikke en kunstig intelligens i dit eget laboratorie, uden at nogen ser den, før den er færdig. Det lærte vi virkelig under Health Innovators.”

Og det er da også netop det, der er en af grundideerne med Health Innovators: At du deler din ide med fagfolk og rådgivere, så du kan kvalificere din løsning og skabe kontakter og netværk. For at få rådgivning fra dem, der netop har lignende ideer eller de rigtige erfaringer kan være nøglen til at forstå din udfordring.

“Det var det, vi fik rigtig meget ud af i Health Innovators. Vi kunne tale om vores projekt, og vi kunne høre om andres erfaringer, og så behøver du ikke at fejle lige så meget selv. Så tal om det! Og tal om det med nogen, der har en anden faglighed og noget andet at bidrage med. Det er en virkelig god start,” forklarer Ali Al-Alak.

Er du studerende og har du ligesom Ali Al-Alak
en god idé til en sundhedsløsning?
Deltag her og modtag rådgivning fra nøglepersoner
og entreprenører

Adgang til netværk, der kan gøre en forskel

Et andet mål med inkubationsprogrammet Health Innovators er at åbne relevante døre for deltagerne og deres ideer. Studerende mangler nemlig ofte både ressourcer og netværk til at kunne kvalificere ideens markedspotentiale og realisere produktet – uanset hvor god en ide, de har fået.

Det oplevede Ali Al-Alak selv i forbindelse med Health Innovators 2021, hvor kontakt til nøglepersoner inden for sundhedssektoren gav liv til SPEDA-projektet:

“Til det afsluttende pitch mødte Kristine og jeg en klinikchef fra Holbæk Hospital. Det var totalt givende at møde nogle stakeholders, der var interesseret i folk som os – innovative typer, der prøver at lave start-ups.”

Ali Al-Alak

“Til det afsluttende pitch mødte Kristine og jeg en klinikchef fra Holbæk Hospital. Det var totalt givende at møde nogle stakeholders, der var interesseret i folk som os – innovative typer, der prøver at lave start-ups.”

Følg SPEDA på LinkedIn

En start-up baseret på egne erfaringer

Da Ali Al-Alak og Kristine La Cour deltog i Health Innovators, som medicinstuderende, var det deres egen oplevelse med en langsommelig opgave, der kickstartede deres start-up-ide:

“SPEDA opstod fra et konkret problem, Kirstine og jeg oplevede. Vi var ansat på et forskningsprojekt, hvor vi bl.a. stod for den manuelle dataindtastning – en opgave, der var mere eller mindre copy-paste-arbejde,” fortæller Ali Al-Alak.

Med tilladelse fra forskningsprojektets ansvarshavende professor gav de to studerende sig i kast med at forfølge ideen til en automatiseret løsning for dataoverførsler i sundhedssystemet.

“Det fedeste ‘aha-moment’ var, at vi egentlig kunne argumentere for, at vores løsning var mere sikker end manuel dataindtastning. Nu bruger vi det som en helt klar ‘value proposition’: Et er, at kunderne sparer tid og penge, men det vigtigste er, at de faktisk gør det mere lovligt.”

Ali Al-Alak

Sammen har de netop udviklet et alternativ til manuelle dataoverførsler i sundhedsfagligt forskningsarbejde:

“Essentielt laver vi integrationer i sundhedssystemerne, så man kan overføre data på en let og sikker måde – lige nu er det primært for forskere. Så sparer de nogle måneders arbejde på det – og en masse penge.”

At sælge en løsning

Men en lovende løsning behøver en forretningsmodel. I Health Innovators har Ali Al-Alak særligt lært at teste og kommunikere værdien i det enkelte projekt – at nå helt indtil kernen af løsningens nødvendighed. Det var på den måde, han og Kristine La Cour opdagede, at deres ide er mere end bare effektiv:

“Det fedeste ‘aha-moment’ var, at vi egentlig kunne argumentere for, at vores løsning var mere sikker end manuel dataindtastning. Nu bruger vi det som en helt klar ‘value proposition’: Et er, at kunderne sparer tid og penge, men det vigtigste er, at de faktisk gør det mere lovligt.”

Læs også:

Henriks projektcase fik de studerende ud blandt byens sårbare:
“Det er noget, der vil præge dem fremover”

Læs hele artiklen her.