Unge innovatører møder samfundets krav
Et tempofyldt møde mellem innovatører og policy makers gav lige netop det output, som alle parter håbede på: De studerende på innovationsprogrammerne Challenge Track og Health Innovators fik feedback på deres idéer, sundhedsprofessionelle blev inspirerede af nye ideer, og der blev lagt spor ud til fremtidige samarbejder.
”I er løsningen på fremtidens problemer. Tillykke med det”. Sådan lød det optimistisk og med en underliggende klang af høje forventninger fra en af de policy makere, der slog tonen an overfor et fyldt lokale af unge innovatører. René M. Larsen fra Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark fortsatte sin introduktion med at understrege behovet for nye løsninger:
”Frem mod 2040 kommer der en kvart million flere ældre. Vi kommer til at mangle uddannede til at tage sig af dem. Ny teknologi bliver nødt til at være en del af løsningen”.
Skynd dig væk fra skrivebordet
Vi er altså i stigende grad afhængige af kloge teknologiske løsninger, der skal ud at leve. Og det er netop mantraet i innovationsprogrammerne Challenge Track og Health Innovation. Innovationskonsulent Peter Løvschall, der faciliterede mødet mellem opfinder og aftager, understregede, at så snart man får en idé, skal man skynde sig væk fra skrivebordet og ud at tale med mennesker. Det er det, der skaber innovation.
Knæk fedmekurven med summer camps
Og som sagt, så gjort. De mange internationale studerende på de to inkubationssprogrammer kastede sig ud i udfordringerne med stort mod og engagement. Efter korte pitchs gik konferencens deltagere i workshops med dem, de fandt mest relevante. Og der var nok at vælge imellem. Begavede løsninger, der kan være med til at knække fedmekurven – ex blandt danske børn fra sårbare miljøer, hvor risikoen for at blive overvægtig er stor. Den udfordring har Happy Habits grebet. Med et pilotprojekt i Københavns Nordvest-kvarter vil de med summer camps give børnene det sociale fundament, der skal motivere dem til at komme i klubber, hvor de får motion. Noget der ellers kan være akilleshælen i familier med lille overskud.
Forstå borgere og de sundhedsprofessionelles hverdag
Netop det at forstå borgerne, lagde Monica Andersen fra Københavns Kommunes Afdeling for Velfærdsinnovation vægt på. Hun var den anden policy maker, der var inviteret til at udfordre innovatørerne. Som repræsentant for landets største kommune, ved hun, hvad hun taler om:
”I skal forstå borgerens behov og udfordringer til bunds, I skal læne jer ind i de pressede sundhedsprofessionelles arbejdsliv, og I skal tænke i økonomisk holdbarhed, når I byder ind med nye løsninger”.
For en nok så god ny løsning kan også blive til et bump på vejen i de sundhedsprofessionelles hverdag. Så det er vigtigt at tage detaljerne i hverdagens realiteter med i betragtning.
Det fik Health Innovator-projektet Walker Reminder også at mærke under deres workshop. De har en spæd men ambitiøs idé om at udvikle en add-on til rollatorer, der husker demente på at få faldealarmen med sig – noget de mener kan mindske antallet af fald og dermed spare staten for millioner. Tvivlen om, hvor man skal starte og slutte blev fremlagt åbent af de studerende. Og det kastede flere konkrete og hjælpende forslag af sig.
Og præsentationen af lovende sundhedsinnovation fortsatte. Studerende fra Health Innovators præsenterede idé på idé: Der var forlag til nye og nemme måder at tage urinprøver på børn. En database til ordinerende læger om overlappende bivirkninger. Og automatisering og synergieffekter af radiologens opgaver via deep learning. Alle ideer fik den feedback, der er så vigtig for deres fremdrift og succes.
Den frugtbare dialog med kunderne
For netop dialogen med aftagerne er nødvendig – den cyklus, der kaldes lean startup. I den proces sker den afgørende validering af idéen, der på tegnebrættet forekommer genial, men som måske kræver en justering. Erfaringen siger, at en succesfuld udnyttelse af en ny idé kræver en iterativ proces.
Første skridt på den vej blev taget, da de studerende fik feedback på konferencen Uddannelse og innovation i morgendagens sundhedsvæsen. Håbet er, at der nu er skabt indledende og frugtbare kontakter mellem studerende og policy makers.
Læs mere om Challenge Track og Health Innovators