Af Karen Laigaard, chef for Techtrans, Forskning og Innovation på Københavns Universitet
Kravene til afprøvning og dokumentation betyder, at udvikling af nye løsninger til sundhedssektoren ofte bliver en omkostningstung proces. Derfor kan det kræve væsentlige investeringer, længe inden branchen kan tage de innovative løsninger i brug. Derfor er det vigtigt for jer som opfindere og/eller udviklere at beskytte jeres ide – også kendt som ‘intellektuelle rettigheder’. Især når sundhedsløsningerne er lægemidler eller medicinsk udstyr.
Beskyttelse af ny viden er alfa og omega
Intellektuel ejendomsret – eller Intellectual Property Rights (IPR) – sikrer retten til udvikling og nyttiggørelse af nye lægemidler og produkter til bl.a. sundhedssektoren. Den eneret er vigtig, fordi den sikrer, at virksomheder vil være parate til at investere i udviklingen af eksempelvis dyr medicin.
Hvad er et patent?
I kan beskytte jeres intellektuelle ejendom gennem bl.a. patenter, brugsmodeller og varemærker. I sundhedssektoren vælger man som regel beskyttelse gennem patenter.
Et patent giver ejeren af en opfindelse mulighed for at forhindre andre i at udnytte, bruge og sælge en opfindelse (altså at kommercialisere den) i op til 20 år – nogle gange længere.
Til gengæld skal I offentliggøre opfindelsen, så det bliver muligt for andre at forske videre – og måske skabe endnu bedre og konkurrerende opfindelser til gavn for samfundet.
Det kan I søge patent på
Forudsætningerne for at få patent på en ide er:
Sådan søger I om patent
Det er en længere proces at søge om patent, og her får du et overblik over de nødvendige trin.
Sådan tjener I penge på et patent
Er jeres opfindelse så god, at der er et marked for den, kan I godt tjene penge på jeres patent – men det kræver også, at der bliver indgået en kommerciel aftale med en anden part om udnyttelse af opfindelsen. Et patent i sig selv er altså ikke garanti for indtjening.
I kan også indgå aftaler med eksempelvis virksomheder om, at de kan få lov til at bruge jeres opfindelse mod betaling – og der findes mange modeller for aftalen. I kan enten licensere opfindelsen mod fx betaling af royalties eller årlig licensbetaling, eller I kan sælge opfindelsen for et engangsbeløb.
Aftaler om hemmeligholdelse
Hvis I skal mødes med eksterne parter og diskutere nye ideer eller udveksle fortrolig viden om en ide, der kunne føre til en patentansøgning, er det en god ide at få udarbejdet og underskrevet en hemmeligholdelsesaftale. På engelsk bliver den kaldt en ‘non-disclosure agreement’, ‘confidentiality agreement’ eller ‘secrecy agreement’.
Det kan fx være nødvendigt ved deltagelse i samarbejder eller kurser, hvor en virksomhed bidrager med oplæg. Det kan også være i en situation, hvor en studerende skal i virksomhedspraktik eller skrive speciale i samarbejde med en virksomhed.
Hvis den viden, der bliver delt undervejs senere kan blive genstand for en patentansøgning, er det vigtig at underskrive en hemmelighedsaftale. Ellers vil denne viden blive anset som offentliggjort og således ikke ny, hvilket er et krav for at opnå patentering.
Er du ansat eller studerende opfinder?
Der gælder særlige patentrettigheder, hvis du er ansat i en virksomhed, eller er studerende, når du opfinder noget nyt: