Optimering af positiv patientidentifikation ved medicinadministration til patienter
Patientforløb på Amager og Hvidovre Hospital er en del af hospitalsadministrationen, som understøtter afdelingerne indenfor emner som patientsikkerhed, digitale arbejdsgange, medicin, kompetenceudvikling, sektorovergange og patientforløb.
Vi arbejder kontinuerligt med patientsikkerhed, og hjælper afdelingerne med at optimere denne ved at lære af fejl – f.eks. fra indberettede utilsigtede hændelser (UTH’er) i Dansk Patientsikkerhedsdatabase. En utilsigtet hændelse er en hændelse, som har eller kunne have haft konsekvenser for patientsikkerheden. UTH’er indberettes anonymt og bruges alene i læringsøjemed.
Det overordnede tema for projektcasen er patientsikkerhed, og hvordan denne udfordres, hvis personalet ikke får kontrolleret patientens identitet i systemet, inden der gives medicin – også kaldet positiv patientidentifikation.
Projektcasen tager udgangspunkt i arbejdsgangen omkring medicinadministration, hvor det er meningen, at personalet skal anvende en Rover (digitalt arbejdsredskab, ala en tablet) til at sikre positiv patientidentifikation. Data på UTH’er viser nemlig en tendens til manglende positiv patientidentifikation indenfor dette. Det har konsekvens for patientsikkerheden, idet der er risiko for at administrere forkert medicin til den forkerte patient.
Data viser også, at udvalgte afdelinger ikke benytter Rover til at sikre korrekt patientidentifikation inden administration af medicin til patienten.
Hvis der ikke sker positiv patientidentifikation forud for medicinadministration, er der risiko for at udlevere forkert medicin til den forkerte patient. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienten, idet meget medicin er potent, dvs. kan have stor indvirkning på patientens tilstand, men det kan også betyde, at patienten ikke får medicin, der er vigtig for den videre behandling af patienten.
Der kan stilles datasæt til rådighed for positiv patientidentifikation forud for medicinadministration. Derudover er der også mulighed for interview af sundhedspersonale.
Der er i øvrigt også mulighed for at teste idéer til løsninger eller undersøge behov via simulationstræning i samarbejde med Klinisk Træning, som er Amager og Hvidovre Hospitals simulationsenhed.
https://www.hvidovrehospital.dk/job-og-uddannelse/karriere-og-kompetenceudvikling/kliniske-faerdigheder/klinisk-traening/Sider/default.aspx
Partnere
Amager og Hvidovre Hospital
Output
Overlevering af løsning kan ske i form af:
- Rapport
- Mundtlig præsentation
- Idékatalog
- Videomateriale
- Andet