skip to Main Content

Innovativ sommerskole simulerer kirurgisk erfaring

CHIs kirurgiske sommerskole, som kører for første gang i disse uger, har tiltrukket studerende fra hele verden. Her gør avancerede simulationsredskaber det muligt at få hands-on erfaring med forskellige indgreb uden en rigtig patient på briksen.

Af: Anton Willemann, Kommunikationskonsulent, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

I et stort, lyst lokale på 1. sal i Teilumbygningen på Rigshospitalet står to rækker med avancerede simulationsmaskiner. På computerskærmene ses forskellige organer, som 26 medicinstuderende fra hele verden ved hjælp af virtual reality forsøger at operere på.

Maskinerne er avancerede og dyre i indkøb, og studerende får normalt ikke mulighed for at øve sig på en, inden han eller hun kommer ind på hospitalernes operationsstuer i mesterlære.

Unik mulighed for praktisk erfaring

For Lucia Marasini, som til daglig studerer medicin på University of Genova i Italien, var sommerskolen derfor også en unik oplevelse, som hun ellers aldrig ville have været blevet tilbudt hjemme i Italien.

”I mit hjemland er der ingen muligheder for at arbejde med den her slags avancerede simulationsmaskiner. Vi har kun mulighed for at studerede kirurgi i teori, i bøger. Men hvis du gerne vil være en dygtig kirurg, så skal du jo øve dig i praksis.”

Kirurgi er et håndværk

Det er også en begejstret kursusleder, klinisk professor og forskningsleder af CAMES Lars Konge, der har haft det første hold sommerskolestuderende igennem. Lars Konge ser frem til, at endnu flere studerende på sigt får fornøjelsen af kurset.

”Simulationstræning er en nødvendighed! Kirurgi er et håndværk, der kræver hands-on-træning,” siger Lars Konge. ”Man kan ikke lære at spille klaver ved at læse noder. En uøvet pianist lyder dårligt, og en utrænet kirurg er direkte farlig for sine patienter. På CAMES er vores vision, at man øver sig, inden man udfører procedurer på patienter. Simulation er det naturlige og sikre alternativ til kirurgisk træning på patienter,” understreger han.

Tiltrækning af internationalt talent

De studerende er i løbet af den tre uger lange sommerskole også blevet introduceret til studie- og erhvervsmulighederne i Greater Copenhagen. De studerende har bl.a. hørt oplæg om, hvordan det er at være læge i Danmark samt været på besøg hos Novo Nordisk. Håbet er, at nogle af de udenlandske studerende får lyst til at vende tilbage til regionen enten for at studere eller som færdiguddannede læger.

Sommerskolen er etableret i et samarbejde mellem de tre CHI-partnere: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Københavns Kommune og Region Hovedstadens simulationscenter CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation) på Rigshospitalet.

Den er finansieret af Region Hovedstadens Regionale Vækst- og Udviklingsstrategi:

greater-copenhagen
region-hovedstaden
Den Europæiske Socialfond