skip to Main Content

Health Innovators teams viser stor udvikling på kort tid

Health Innovators finale efteråret 2017

Efterårets Health Innovators er netop afsluttet med et brag af en finalepitch, hvor de fire teams fik gode råd og konstruktiv kritik med hjem fra et veloplagt panel af brancheeksperter.

I ti uger har fire teams arbejdet intensivt med deres idéer i Copenhagens Health Innovations inkubatorforløb Health Innovators. De studerende har fået ekspertrådgivning, nye kontakter til samarbejdspartnere og testmiljøer og deltaget i workshops om alt fra prototyping til aktører i sundhedssektoren. Og i torsdags præsenterede de deres kvalificerede idéer foran publikum og et ekspertpanel i de lyse lokaler i Metropols Praksis- og Innovationshus.

Panelet var:

  • Christian Vintergaard, CEO Fonden for Entreprenørskab
  • Stine Kruse, DTU, Teamleder AIS Rådgivning og Netværk
  • Mads Løntoft, CBS, Business Developer, Copenhagen School of Entrepreneurship

Prozense – Intelligent maske til lindring af angst

Prozense til Health Innovators finale

Først på podiet var Hans Kristian og Nikolaj, der udgør teamet Prozense. De læser Proces og Innovation på DTU og er ved at udvikle en maske, der skal lindre angst. Masken skal kombinere kendte teknologier til behandling af angst: lysterapi, musik og eksisterende kognitive værktøjer for at skabe et afslappende univers, der kan aflede tankerne.

Prozense ser mulighed for at lave to produkter: et til wellness, hvor teknologien kan blive testet, og efterfølgende et til behandling af angst. Behandlingsproduktet skal desuden tilbyde terapi og måle fremgangen ved hjælp af biosensorer.

Feedback

Panelet rådede blandt andet gruppen til at teame op med kompetencer inden for angstbehandling og få produktet testet hurtigst muligt og undersøge om det virker på angst at kombinere de forskellige behandlingsmuligheder i ét produkt.

I skal have ros for, at I tænker i to veje for produktet; wellness og behandling. Men I skal finde ud af om det virker. Test det allerede nu og få feedback,” sagde Stine Kruse.

Wellness-produktet er nemt, men hvis I vil gå efter behandling, skal i gå hårdt efter det, også mandskabsmæssigt. Få de tunge fra angstområdet med. I skal tage et valg relativt snart,” rådede Christian Vintergaard.

Se mere om Prozense: Website / Facebook

IRIS – Psykologistuderende i psykiatrien

IRIS til health Innovators finalen

Amalie og Benedikte er begge psykologi-studerende og udgør teamet IRIS. De vil gøre det nemt for psykiatrien at bruge psykologistuderende til at løfte opgaver som observation, samvær og samtale med patienten på eksempelvis døgnafsnit. I øjeblikket bliver den slags vagter løftet af blandt andet lægestuderende, men der er et marked for også at anvende psykologistuderende. De er specialiserede i psyken, så de har den viden, der skal til for at forstå patienterne og dermed agere hensigtsmæssigt.

IRIS mener, at de med et vikarbureau for psykologistuderende kan sikre bedre behandling og samtidig vil erfaringen fra praksis gøre de studerende til bedre psykologer, når de er færdige.

IRIS har brugt meget tid på at kvalificere deres idé, blandt andet ved at snakke med patienter, som understreger, at det er vigtigt med samtalen. Næste skridt er at sætte samarbejde op med Region Hovedstaden og pilotteste idéen.

Feedback

Panelet rådede teamet til at finde nogle kommercielle kompetencer og udvikle forretningsmodellen, ikke mindst i forhold til at få afsøgt udbud og efterspørgsel.

Flere fra publikum bød også ind med input:

I skal kunne vise, hvad er det I kan og hvornår. Dem, der skal bestille jer, skal kunne forstå, hvornår det giver mening at hyre jer,” sagde en repræsentant fra Region Hovedstaden.

Jeg tror, I sidder på en kioskbasker!” sagde Pernille Berg, Chef for Forskning, Analyse & Videregående Uddannelser ved Fonden for Entreprenørskab. ”I kan realisere det og gøre noget godt for nogen, der har brug for det.”

CAICU – kommunikationshjælpemiddel til intensive afsnit

CAICU til Health Innovators finalen

Jacob og Arendse fra teamet CAICU læser begge Design og Innovation på DTU. De er ved at udvikle et kommunikationshjælpemiddel til patienter i respirator. Når man ligger i respirator kan man ikke tale og er ofte svækket fysisk, så man ikke kan skrive, og det er frustrerende ikke at kunne udtrykke sine behov.

Derfor har CAICU udviklet en tabletløsning, der ved hjælp af hovedstyring gør det nemmere og hurtigere for patienten at udtrykke behov eller få hjælp gennem en intuitiv menu. Løsningen er så nem at bruge, at der ikke er behov for oplæring og i en test på en plejehjem kunne de ældre også benytte løsningen.

Hjælpemidlet gør, at patienten kan udtrykke følelser, og det letter arbejdsbyrden for personalet, da de hurtigere finder frem til budskabet. Sammenlignet med staveplader, som er den nuværende kommunikationsløsning, viser CAICUs test at deres løsning er væsentligt hurtigere. Med stavepladen tager det i snit 69 sekunder at finde frem til budskabet, mens det kan gøres på 20 sekunder med tabletløsningen.

Feedback

Panelet gav stor ros til, at CAICU allerede har været ude og teste deres løsning af på patienter. De var dog meget opmærksomme på økonomien og businesscasen i CAICUs idé, som de rådede teamet til at se nærmere på og blandt andet undersøge købsvilligheden hos hospitalerne.

En i publikum foreslog desuden, at der kunne være andre patientgrupper end dem i respirator som kunne være relevante, fx demente.

Se mere om CAICU: WebsiteFacebook

Tiberius Diagnostics – løsning til klamydiatest

Tiberius Diagnostics til Health Innovators finalen

Grundet sygdom og eksamen var Jakob og Jonathan fra Tiberius Diagnostics desværre ikke til stede, men CHIs Werner Sperschneider fra Metropol og Claus Bøttcher Jørgensen fra KU agerede stedfortrædere og præsenterede idéen.

Tiberius Diagnostics er ved at udvikle en løsning til at teste klamydia hjemme, som en forebyggende indsats. Klamydia kan detekteres i urinen, men det kræver at man opsamler en større mængde urin end man fx kender det fra en graviditetstest. Derfor har de udviklet en filtreringsmekanisme, som de nu skal i laboratoriet og teste.

De har derudover slået sig sammen med et team fra forårets Health Innovators, nemlig DiagNovus, som også arbejdede på en løsning til at teste for klamydia. De to teams puljer nu kræfterne, hvilket Werner Sperschneider udtalte er en optimal løsning for begge teams.

Fremtiden

De fire teams projekter har udviklet sig meget gennem de sidste ti uger.

Jeg er imponeret over Regionens og Kommunens villighed og åbenhed over for de studerende og deres projekter. De har været glade for at være en del af udviklingsprocessen. Jeg håber, de studerende forstår, hvor unikt det er og den fede mulighed, de har fået,” siger Nina Riis fra KU SUND, der har været overordnet ansvarlig for Health Innovators og har fulgt forløbet tæt.

Vær med til foråret

Næste Health Innovators forløb starter op 1. marts. Ansøgningsfrist 1. februar.

Se alt om programmet og ansøgning her

Aktiviteten er en del af CHI-VEST, der er finansieret af:

greater-copenhagen
region-hovedstaden
den-europaeiske-union
vaekstforum
Den Europæiske Socialfond